Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Rajská omáčka s masovými koulemi jako od babičky

Bobhy 2

Link na původní recept: zde

Na cca 8 porcí je nutné si připravit:

Masové koule

  • 1 ks cibule
  • 500g mleté maso (hovězí)
  • 1- 2 ks vejce
  • sójová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • strouhanka
  • chilli koření

Omáčka

  • 2 konzervy rajčatový protlak
  • 4 lžíce hladké mouka
  • 6 kuliček celý černý pepř
  • 4 lžíce olej
  • 3 ks cibule
  • 4 ks hřebíček
  • 6 kuliček celé nové koření
  • špetka tymián
  • 2 ks bobkový list
  • sladký kečup
  • 2 lžíce cukru
  • sůl

Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.

Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě – v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.

V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.

Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.

  1. Filip Špringer Filip Špringer

    Od kdy mají babičky koule?

Napsat komentář: Filip Špringer Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *