Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Rajská omáčka s masovými koulemi jako od babičky

Bobhy 2

Link na původní recept: zde

Na cca 8 porcí je nutné si připravit:

Masové koule

  • 1 ks cibule
  • 500g mleté maso (hovězí)
  • 1- 2 ks vejce
  • sójová omáčka
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • strouhanka
  • chilli koření

Omáčka

  • 2 konzervy rajčatový protlak
  • 4 lžíce hladké mouka
  • 6 kuliček celý černý pepř
  • 4 lžíce olej
  • 3 ks cibule
  • 4 ks hřebíček
  • 6 kuliček celé nové koření
  • špetka tymián
  • 2 ks bobkový list
  • sladký kečup
  • 2 lžíce cukru
  • sůl

Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.

Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě – v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.

V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.

Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.

  1. Filip Špringer Filip Špringer

    Od kdy mají babičky koule?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *