Link na původní recept: zde
Na cca 8 porcí je nutné si připravit:
Masové koule
- 1 ks cibule
- 500g mleté maso (hovězí)
- 1- 2 ks vejce
- sójová omáčka
- mletá sladká paprika
- sůl
- strouhanka
- chilli koření
Omáčka
- 2 konzervy rajčatový protlak
- 4 lžíce hladké mouka
- 6 kuliček celý černý pepř
- 4 lžíce olej
- 3 ks cibule
- 4 ks hřebíček
- 6 kuliček celé nové koření
- špetka tymián
- 2 ks bobkový list
- sladký kečup
- 2 lžíce cukru
- sůl
Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.
Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě – v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu. Nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.
V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane, nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.
Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.
Od kdy mají babičky koule?
Někdo snídal vtipnou kaši 😉