Co budeme potřebovat:
- hlávkový salát(1-2ks)
- 200 g špeku
- 400 ml vody
- 1 lžíce oleje
- 5 lžic octa (jinak každý podle své chuti)
- 6 lžic krystalového cukru (jinak každý podle své chuti)
- 1/2 až 3/4 lžičky soli
- černý pepř (trochu podle chuti)
Špek nakrájíme na drobnější kostičky a pozvolna ho za stálého míchání osmažíme do zlatavé barvy. Po osmažení kostičky špeku z tuku vyndáme. Puštěný tuk můžeme přelít do skleničky se šroubovacím víčkem a po vychladnutí uschovat v lednici na pozdější využití.
Do kastrůlku dáme vodu, sůl, olej, ocet a cukr, necháme projít varem a necháme vystydnout.
Po vychladnutí zálivky smícháme se salátem a se špekem a podáváme.
TIP: Lze připravit i bez špeku jako „zdravější“ alternativa.