Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Francouzský tvarohový koláč s mákem

Bobhy 0

Link na původní recept: zde

Co budeme potřebovat:

Těsto

  • 250g hladká mouka
  • 150g studené máslo
  • špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 60g cukr moučka
  • 1 lžička strouhaná citronová kůra

Náplň

  • 500g tvaroh
  • 50g mletý mák
  • 3 ks vejce
  • 140g cukr krupice
  • šťáva z 1 malého citronu

Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.

Těsto připravené domácím robotem

Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.

Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus.

Náplň do koláče

Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.

Hotový koláč s tvarohem a mákem

PRIMA TIP: Když budete dělat těsto v robotu a nebudete ho zahřívat rukama, vyválejte ho rovnou a nechte ho odpočinout asi 30 minut v lednici již ve formě před pečením. Pokud budete zpracovávat těsto ručně, je lepší ho nechat před vyválením odpočinout 30–60 minut v lednici. Formu si můžete pro jistotu lehce vymazat máslem, ale křehké těsto obsahuje tuku dost, takže pokud máte nepřilnavou formu, není to potřeba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *