Link na původní recept: zde
Co budeme potřebovat na zhruba 4 porce:
- 700ml mléka
- 400g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 20g droždí
- 40g cukru
- špetku soli
- skořicový cukr (nebo povidla, strouhaný tvaroh, borůvky (zakysanou smetanu…) na ochucení)
Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
Prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).
Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte.