Link na původní recept: zde
Boloňská omáčka
- 250g rajčata
- 500g mleté maso – hovězí
- 1 lžíce olivový olej
- 1 stroužek česnek
- 1 lžíce bazalka
- 1 malý rajský protlak
- 1 ks cibule
- 1 sůl
- 1 pepř mletý
Sýrová omáčka
- 50g máslo
- 50g hladká mouka
- 600ml mléko
- 125g sýr čedar
- ½ lžička muškátový oříšek
Těstoviny
- 12 ks těstoviny na lasagne
Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.