Link na původní recept zde.
Co budete potřebovat na cca 24 knedlíků:
Těsto:
- 500g polohrubé mouky
- 275ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 20g čerstvého droždí (nebo jeden 7g sáček)
- špetka soli
- čerstvé jahody
Na zdobení:
- 1 mák
- 1 moučkový cukr
- 1 rozpuštěné máslo
- 1 tvaroh
Do mísy robota dejte mouku, lžíci cukru a špetku soli. Promíchejte a uprostřed mouky vytvořte důlek. Přidejte zhruba polovinu mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
Přidejte zbylé mléko a vejce. Hnětejte s pomocí hnětacího háku asi 7 minut. Těsto zakryjte a nechte kynout asi 60 minut.
Vykynuté těsto rozválejte na válu na obdélník silný asi 1 cm. Rádýlkem nebo s pomocí nože rozdělte na čtverce (zruba 4 řady, 6 sloupců). Do každého čtverce dejte jahodu a vytvarujte do tvaru knedlíku. Dejte na pomoučený vál, zakryjte a nechte chvíli dokynout (10 až 20 minut).
Připravte si větší hrnec s vroucí osolenou vodou. Knedlíky vařte celkem 8 minut, v polovině vaření je otočte. Ihned po vytáhnutí je propíchněte vidličkou, aby neztratily na objemu. Zdobte mákem s cukrem, nakrájenými jahodami, moučkovým cukrem, rozpuštěným máslem anebo i tvarohem.