Link na původní recept: zde
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 250g hladká mouka
- 150g studené máslo
- špetka soli
- 1 ks vejce
- 60g cukr moučka
- 1 lžička strouhaná citronová kůra
Náplň
- 500g tvaroh
- 50g mletý mák
- 3 ks vejce
- 140g cukr krupice
- šťáva z 1 malého citronu
Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu a spojte ručně do koule. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy. Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem). Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky.
Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a těsto v ní pak předpečte 8–10 minut. Poté vyjměte z trouby a korpus nechte ve formě trochu zchladnout, těsto tak bude křupavější. Teplotu trouby snižte na 150 °C (horký vzduch) nebo 170 °C (klasická trouba).
Smíchejte všechny suroviny na náplň. Je-li příliš hustá, povolte ji trochou mléka nebo smetany a nalijte na předpečený korpus.
Vše opatrně přeneste do rozehřáté trouby a nechte péct asi 45 minut, dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.
PRIMA TIP: Když budete dělat těsto v robotu a nebudete ho zahřívat rukama, vyválejte ho rovnou a nechte ho odpočinout asi 30 minut v lednici již ve formě před pečením. Pokud budete zpracovávat těsto ručně, je lepší ho nechat před vyválením odpočinout 30–60 minut v lednici. Formu si můžete pro jistotu lehce vymazat máslem, ale křehké těsto obsahuje tuku dost, takže pokud máte nepřilnavou formu, není to potřeba.