Link na původní recept: zde
Co budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- ½ másla (125 g) (studeného)
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- ½– 3/4 hrnku mléka (podle toho, jestli použijete čerstvé, nebo mražené ovoce)
- 1 lžička citronové kůry
- 4 hrnky rybízu nebo lesních plodů (mražených nebo čerstvých)
Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení. Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.
Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka. Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.
Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.
TIPY: Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte. Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti. Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.