Originál recept zveřejněn zde.
Co budeme potřebovat:
- 1 kuřecí prsa
- 2 cibule
- česnek
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 červené papriky
- 2-3 plátky ananasu (může být i kompotovaný)
- 1/2 hrnku škrobu (kukuřičný, bramborový nebo nejlépe tapiokový)
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl
- olej na smažení
- studená voda
Ingredience na omáčku:
- 1/2 hrnku kvalitního kečupu (nebo rajčatová passata)
- 1/2 hrnku vody
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 2-3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce sójové omáčky
Kuřecí maso a ananas nakrájíme na kousky velikosti sousta, papriky na čtverečky cca 2×2 cm, cibuli na měsíčky.
Škrob rozmícháme s trochou vody a sójovou omáčkou na hustší těstíčko (podobné jako lívancové) a vložíme do něj osolené kousky masa. Důkladně je ve směsi obalíme a necháme 15 minut odpočinout.
Z uvedených surovin připravíme omáčku, důkladně ji promícháme, případně dochutíme. Měla by být výrazně sladkokyselá. Kdo ji připravuje z kompotovaného ananasu, může vodu doplnit šťávou z kompotu.
V hlubší pánvi rozpálíme větší množství oleje na smažení kousků kuřecího masa. Do druhé pánve nalijeme oleje pouze cca 1 PL a orestujeme na ní dokřupava kousky zeleniny a ananasu i s česnekem a zázvorem. Během té doby smažíme kuřecí maso. Vkládáme ho do oleje postupně, každý kousek zvlášť, aby se nepřilepily k sobě. Osmažíme je dozlatova ze všech stran. Po vytažení je položíme na papírovou utěrku a odsajeme přebytečný tuk.
K orestované zelenině vlijeme omáčku, prohřejeme, dochutíme a vmícháme kuřecí kousky. Maso nesmí v omáčce zůstat dlouho, jinak nebude křupavé a změkne. Podáváme co nejdříve, nejlépe s rýží.