Ingredience na jednu dávku (cca XX perníčků):
- 1kg hladké mouky
- 80 dkg cukru
- 25 dkg medu (cca 6 vrchovatých lžic)
- 5 vajec
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky citronové kůra
Směs koření:
- 20 hřebíčků
- 5 lžiček mleté skořice
- 3 lžičky (mletého) badyánu (případně 2-3 kousky celého)
- 3 lžičky anýzu
- vanilkový cukr
Postup:
Všechny ingeridence pro směs koření dále do mixéru a necháme řádně rozdrtit a promíchat
Kompletně všechny ingredience (včetně směsy koření) smícháme a uhněteme těsto, které krásně drží pohromadě, ale po odložení na vál se jen velmi pomalu samovolně rozjíždí (z „koule“ do druhého dne vysoká „placka“).
Těsto necháme do druhého dne přes noc odpočinout
Druhý den těsto rozválet, vykrájet tvary perníčků, perničky potřít rozšlehaným vejcem a péct v troubě na cca 150 °C (do hezké hnědé barvy)
Perníčky nechat vychladnout a poté je možné dle vlastního uvážení nazdobit.
Bobhyho modifikace:
Osobně těsto nechávám po polovičních dávkách umíchat v kuchyňském robotu pro velké zjednodušení práce.